071203-höj-bilskatten

Störst går först

Medan Toyota, som nu har tagit på sig ledartröjan, år efter år har jagat fel och letat efter konstruktionsförbättringar verkar produktutvecklingsavdelningen på Chrysler mest ha brytt sig om hur stor grillen ska vara på sin senaste dagsländedesign.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu skriver verkligheten om de ekonomiska teorierna. När jag studerade ekonomisk historia på Lunds universitet hade vi en doktorand som gillade att göra utvikningar från historien, in i framtiden. Bland annat påstod doktoranden en gång att överetableringen i bilbranschen skulle göra att några tillverkare skulle försvinna. Lagen om storskalighetens fördelar skulle göra de små tillverkarna bankrutta. Kvar skulle bara bli en handfull globala företag, de allra största. Få sade emot honom, och jag gick dyster hem från föreläsningen i tron att mina favoritmärkens dagar var räknade.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer