Subventioneras det verkligen i rätt ände?

Man ”får” 70 000 kronor av staten om man köper en elbil nu för tiden. Det känns säkert jättebra för den som gör det, och är förstås en morot för att man ska kliva över köptröskeln som alla vet är hög när det gäller elbilar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är lätt att glömma att det är dina egna pengar du får tillbaka. Pengar som du har betalat i skatt på dina inkomster och pengar som (om vi håller oss inom bilvärlden för enkelhetens skull) annars skulle ha gått till vägunderhåll, utbyggnad av laddinfrastruktur längs de än så länge vita fläckarna på Sveriges så kallade laddkarta, och mycket annat. För det funkar ju som så att staten måste få in pengar för att kunna dela ut pengar. Inte ens staten får trycka egna pengar när det börjar saknas i kassan. För då går det åt helvete helt enkelt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!