071203-höj-bilskatten

Sverige gör tvärtom

I EU stimulerar man köpa av snåla bilar med skatterabatt. Bara Sverige gör tvärtom.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det rör på sig i Europa. Regeringar i norr och söder har förstått att man med skattepiskan kan få en grönare bilpark.

Finland, som har höga bilskatter, ändrade skatten på nya bilar vid årsskiftet. Törstiga bilar blir dyrare, snåla dieselbilar blir billigare. I stället för en fast skatt på 26 procent är nu skatten 10-40 procent beroende på koldioxidutsläppen. Det blir stora skillnader. En bensindriven Volvo V70 blir 100 000 kronor dyrare. Dieselbilar kommer att gynnas kraftigt. En Volvo V50 diesel blir 55 000 kronor billigare.

2010 fortsätter finnarna att gynna dieselbilar. Då sänks också den årliga fordonsskatten för snåla bilar, alltså alla dieselmodeller.

Också i Frankrike har man i år ändrat bilskatterna. Alla bilar som släpper ut mer än 160 gram koldioxid, cirka 0,65 l/mil, får betala rejält mycket mer i skatt. En bil som släpper ut 250 gram koldioxid (cirka 1,05 l/mil) straffas med 24 000 kronor extra i skatt. I lika hög grad gynnas de bilar som drar mindre bränsle.

Vad har då Sverige gjort? Jo, visst har vi infört ett koldioxidbaserat system för den årliga bilskatten. Och visst har skatten på snåla dieselbilar sänkts den första januari 2008. Från att vara 3,5 gånger högre än bensinbilskatten är den nu bara 3,15 gånger högre!

Sverige har en mycket speciell metod att stimulera köp av snåla bilar...

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!