Det måste bli ett slut på facebookande, twittrande och sms:ande bakom ratten.

Telefon – fara i bil

Det måste bli ett slut på facebookande, twittrande och sms:ande bakom ratten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ämnet mobiltelefoni och bilkörning är lika uttjatat som Håkan Juholts bostadsbidrag och Carl Bildts jobb innan han blev utrikesminister. I de flesta andra europeiska länder är det förbjudet i olika grader. Prata och hålla i telefonen är definitivt förbjudet. Här i Sverige har dock tidigare Vägverket och nu Trafikverket inte yrkat på något mobiltelefoniförbud. Och kanske har det varit rätt historiskt sett, vad vet jag. Men nu, hösten 2011, är det definitivt dags att ta tag i frågan på allvar. Problemet är nämligen att det inte bara talas i telefon, det sms:as, uppdateras på Facebook och eventuellt hålls det också uppsikt på vägen då och då. Och detta sätter tydliga spår i trafikbilden. Under mitt 16-åriga körkortsliv har det skett en markant förändring det senaste halvåret, att jag måste hålla uppsikt på bilar i andra filer som glider över i ”min” fil utan att blinka och utan att ens ha för avsikt att byta fil. En tutning från min sida för att undvika kollision gör att medtrafikanten ”vaknar till” och svajar tillbaka till sin egen fil. Och jag lovar att nio gånger av tio håller de i ratten med ena handen och en telefon i den andra. Och påfallande ofta har telefonen utfört någon slags handling som kräver åtminstone en ledig hand och på gränsen till full koncentration.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!