Tiderna och människorna förändras

Bob Dylan sjöng att tiderna förändras. Andra – bland annat författaren Emerson Welch – har sagt att det är människorna som förändras.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Allt jag kan säga är att allting förändras snabbt just nu, oavsett vad. En gammal trätofråga som manuellt eller automatiskt växlad bil blir obsolet, både på grund av att tiderna och människorna förändras.
I elektrifieringens tidevarv blir växel­lådan ointressant. Även om Porsche Taycan har en tvåstegad låda för mer potens i högre hastigheter så behövs inte den traditionella växellådan där det handlade om att utnyttja motorns kraft vid rätt varvtal. Elmotorn har i stort sett samma kraft hela tiden och växellåda på vägen från motorn till hjulen skulle bara ta energi, emellertid har Bosch nu tagit fram en steglös CVT-låda som sägs ge effektivitet till exempel när elbilen ska dra tunga släp. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!