071203-höj-bilskatten

Vägverket ute och cyklar

Det var knappt att jag trodde det var sant när jag läste bulletinen från Borlänge. Vägverket vill skrota den nu gällande regeln som skattebefriar bilar på 30-årsdagen.

  Vägverket, landets högsta myndighet för fordonsfrågor, menar att bilutvecklingen har gått så långsamt de senaste decennierna att veteranbilar inte längre är veteranbilar. Bilar av årsmodell 1978 borde inte bli skattebefriade eftersom de är så moderna.

Ursäkta – kan någon berätta vilken planet Borlänge ligger på? Det kan inte vara på min planet, för här på jorden har utvecklingen gått svindlande snabbt.

Nu har nästan alla bilar antisladdsystem, säkerhetssystem som betraktades som science-fiction 1978. I dag plockar vi ut 200 hästkrafter ur en ordinär, fyrcylindrig motor som drar 0,8 l/mil. 1978 var det bara extrema sportbilar som hade jämförbara prestanda. Nu har vi krockkuddar framför förare, passagerare, i dörrar, i taket. 1978 fanns det en kudde i baksätet med en tjusig broderad blomma på. I dag säljs det många dieselbilar som drar 0,45 l/mil och som kör om bensindrivna syskon. 1978 var dieselbilar tröga, knattrande biltraktorer.

Nästan ännu värre än historielösheten är bristen på visioner. Vägverket är övertygat om att dagens bilar inte kommer att betraktas som veteranbilar om 30 år.

Ursäkta – har ingen på Vägverket hört talas om vätgasdrift? Eller biogas? Eller elbilar med plugin-teknik?

Jag vet inte hur nya bilar ser ut om 30 år, år 2038. Men en sak är säker. En Volvo XC90 med bensinslukande 3,2-litersmotor kommer definitivt att kännas otidsenlig.

Missa inte att rösta på den aktuella omröstningen (snabbfrågan) som berör denna krönikas ämne. Du hittar omröstningen på startsidan.

Läs mer

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!