080106-plogbil-vägverket

Varför har vi backspeglar?

Varför har vi backspeglar på våra bilar? Dessa känns ju helt överflödiga.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu har det gått så långt att jag undrar om (sido)backspeglar verkligen är nödvändiga på bilar i dag. Ingen använder dem ju.

Ta i dag som ett exempel. På en kort tur, max 3-4 minuter lång, råkade jag ut för två bilister som tror att de är helt ensamma på gatan.

Situation ett – jag kör i vänsterfil snett bakom bilen i högerfilen eftersom jag ska svänga vänster 50 meter längre fram. Det ska visst bilisten i högerfilen också som planerar sin körning uselt. Tio meter från korsningen bestämmer han sig för att lägga sig i vänsterfilen (som man vanligtvis bör göra) för att svänga vänster. Men kollade han i sidobackspegeln att jag redan låg i vänsterfilen? Nej då! Dock slog han på blinkersen exakt samtidigt som han vred på ratten. Imponerande!

Situation två äger rum en minut senare. Kör på en helt bilfri gata på Östermalm, bred och fin. Kör lugnt i kanske 20 km/h. Plötsligt kastar sig en gammal Mercedes C-klass ut från en parkeringsficka – utan att titta i sidobackspegeln och utan att blinka. När han svänger ut har jag mitt högra framhjul i höjd med hans bakre stötfångare.

Jag bromsar och väjer vänster ut på fel sida av gatan och hinner samtidigt tuta till. Då möts jag av ett gammalt skynkligt långfinger från en gubbe som inte var en dag under 80.

Så jag frågar igen – behöver vi backspeglar? Nej, det verkar inte så. Ingen använder dem ju.

Detta är en backspegel – använd den!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!