Vilken civilingenjör ska laga din bil?

Motoröra och erfarenhet. Passion och finstämdhet. Att se – och inte minst lyssna – när en rutinerad yrkesman ställer in förgasare på din vagn är en upplevelse.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Respekten för yrkeskunnandet och de många, många timmarna av ackumulerad kunskap som ger den där sista touchen. Den sista jämnt ställda tonen som gör att motorn sjunger av kraft.
Allt det där kan få mig att bli ­religiös och vilja döpas i bensin. När det ­dessutom utförs på en sexcylindrig boxer­motor låter det extra gött i mina vindlande hörselgångar.

Personerna som kan detta delikata hantverk är på nedgång i samma takt som Liberalernas väljarskara. I flera decennier nu har vi en annan typ av verkstadsperson framför oss när kärran lämnas på service.
En generation mer van att byta delar än att reparera och renovera. Och det förstås för att det är det snabbaste (men inte alltid billigaste) sättet att laga en bil från säg 1980-talet och fram tills i dag. OBD-diagnosverktyget är lika viktigt för dagens verkstadspersonal som bladmåttet för den äldre generationen.
Dock har de bägge generationerna mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Rotationsmotorer, växellådor och olika grad av mekanik förenar mer än vad de separerar. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer