Fiat 500 by Gucci Foto: Glenn Lindberg

Vilken fantastisk start på dagen

Italienska tanklock och svenska vintrar är en kombination att svära över.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är fredag morgon och dags för ett skönt avslut på veckan. På väg till parkeringen knarrar det under skorna och sticker till i näsan när man tar ett djupt andetag, det är nästan som att sniffa ammoniak av dessa milda -15 grader. I alla fall, där står hon, en nätt liten vit sak med gröna och röda stripes på sidorna.

 Fiat 500 by Gucci, vilken härlig liten bil. Passar som handen i handsken på en trång liten tvärgata i de centrala delarna av Rom där man vill förflytta sig med stil mellan shoppingområdena och de små caféerna där Espresso ska inmundigas.

 Denna Fiat var inte utrustad med isskrapa vilket kan bero på dess ursprung och kan tyckas vara ett mindre problem, men ändock. Jag glider ut på E4:an och tar sikte på närmaste mack eftersom reservtankslampan började lysa strax efter jag startade bilen.

Jag glider in på macken och kliver ur för att tanka, och inser att man behöver bilnyckeln för att kunna låsa upp tanklocket. När jag ger mig på att försöka låsa upp tanklocket så visar det sig att det inte är så samarbetsvilligt just i dag, det har så klart fryst.

 Efter att ha bökat en bra stund bestämmer jag mig för att flytta bilen och fortsätta med mina eskapader runt hörnet där jag skapar mindre irritation eftersom det är rätt många fler som vill fylla upp sina diverse fordon med vätskor av olika slag.

 Inser efter en stund att det är lögn i helvete att låsa upp detta förbannade tanklock, jag går in och köper låsolja och gör ett nytt försök. Det funkar så där. En skvätt låsolja till och ytterligare lite våld, läs kärlek, samt juckande och en hel del andra verb gör att låset till slut ger med sig.

 Hurra tänker jag inombords, nu slipper jag höra av mig till kollegorna och berätta om denna pinsamma fadäs.

 Men när jag försöker dra ur nyckeln ur tanklocket visar det sig att det också har blivit ett problem. Först kunde jag inte komma in och nu kan jag inte komma ut.

 Jag glider in på macken där det är fullt ös och bestämmer snabbt att det är bäst att fortsätta med denna verksamhet på närmaste dass så slipper jag dessutom en massa gliringar från skadeglada åskådare. Jag låser in mig på första toaletten och lägger tanklock samt tillhörande nyckel på ett element en stund för att få lite värme i grejerna.

Utanför hör jag dörrar öppnas och stängas ett flertal gånger medan jag utför mina egna ”behov” så att säga, som tur är finns det flera toaletter på denna mack.

Några gånger stånkas och stönas det utanför dörren och jag ger själv ifrån mig några tveksamma ljud ett par gånger bara för att förstärka det som jag bevisligen inte håller på med.

 Efter en stund av klarhet så ringer jag upp Guccis huvudkontor och ber om hjälp, döm om min förvåning då de inte på något vis kan hjälpa mig!

 När det närmar sig något slags crescendo av stön och suckar utanför dörren så gör jag ett nytt försök med nyckeln. Efter mycket om och men och några väldigt tysta inre svordomar, förbannelser och andra allmänt fula ord så kommer nyckeln till slut ur tanklocket.

 Jag harklar högt och spolar den för övrigt tomma toaletten och tvättar av händerna lite snabbt. När jag går ut så står där en storvuxen man med tom blick som inte ser alltför positiv ut, jag försöker möta den med en glad nick men misslyckas fatalt och ser nog mer ut som Chandler från Vänner gör när han blir fotograferad. 

 För att göra en lång historia lite kortare så var det nu fritt fram att fylla upp med drivmedel och köra vidare vilket var precis vad jag gjorde.

 Här på redax har vi några stycken, främst Mikael Stjerna och Peter Klemensberger, som tar varje chans att förhärliga medelhavsområdets alla fördelar och då talar vi inte bara om maten och drycken utan även biltillverkarna.

 Det kan vara en avart av att ha jobbat med bilar i alla dess former under väldigt många år. Det är nog först då som man kan uppskatta saker som av vissa kallas bildesign på en annan nivå och som för mig som lekman mer tolkas som, tja, något annat.

 Eftersom jag inte vill förringa vare sig maten eller drycken från medelhavsområdet ska jag gå och ta mig en härlig espresso från vår nya maskin som vi här på redaktionen har skrapat ihop till.

 Hur har din fredag varit och har du råkat ut för något liknande, dela med dig vettja.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!