Vill man ha en liten bil utan säkerhetssystem?

44 hästar, 0-100 km/h på 19,3 sekunder och utan ambition att kamma hem full pott i krocktest. Är det var marknaden ropar efter?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Dacia Spring är Europas hittills billigaste elbil, som är byggd på en gammal plattform för bensinbilar och har en elmotor på 44 hästkrafter och drygt 20 mils räckvidd. Den har sex krockkuddar men Dacia ”räknar inte med att vara med och slåss om Euro NCAP:s stjärnor”. Vill man ha en sån? 44-hästars bilar luktar ju misstänkt mycket ­1960-tal, tycker vi som har vant oss med att moderna bilar har minst 200 hästar, men Springs lilla elmotor ger en annan kraftutveckling och sägs vara jämförbar med en 90-hästars bensinare.
Om vi jämför Dacian med i stort sett alla andra ­elbilar som presenteras just nu så ser vi skillnaderna. Dacia: 0-100 km/h på 19,3 sekunder. Övriga: Ingen över sex sekunder, om vi generaliserar lite.
Men om vi går till det folk faktiskt köper sina bilar för – pengar. Då ser vi att Dacian kostar 139 000 danska kronor, det är ännu oklart om den ens kommer att säljas i Sverige. Prislappen på övriga elbilar: Ingen under 350 000 ­kronor. Och då ska vi tillägga att knappt nån av 350 000-kronorsbilarna har större aktionsrade än Dacia Spring. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!