Foto: Patrik Lindgren

Visa respekt i trafiken!

Vad är det som får vissa människor att ta sig rätten att utsätta andra för fara? När blev det en rättighet? Likväl som att vissa anser sig ha rätt att tycka till om allt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Näthatare exempelvis, oavsett ämne, uppvisar en viss, ibland total, respektlöshet för sakfrågan. De tre bilister som jag såg ta en genväg och vända om på E4:an i morse, mellan Uppsala och trafikplats Mora stenar, visade på just det. Total respektlöshet. I just det här fallet mot alla medtrafikanter.

Är det så att det finns ett samband? Som av en händelse la jag märke till en gemensam nämnare, det satt män bakom ratten i dessa tre fordon.

Innan ni skriker ”inte alla män och kvinnor kan minsann de med”, så kanske vi alla borde ta en funderare på varför det här beteendet finns över huvud taget. Det är viktigare tycker jag, men framför allt vad kan vi göra åt saken. Att folk vänder och gör andra farliga manövrar ute på våra vägar sker dagligen, inte bara i Sverige, och jag undrar vad det är som gör att vissa anser sig ha rätt att utsätta andra för fara. Jag är helt övertygad om att de som vände runt på E4:an i morse inte hade en tanke på att det var just det de gjorde. Det resulterade i en hel del kraftiga inbromsningar och helljusblinkningar i den norrgående riktningen. Det skulle ha kunnat sluta riktigt illa. Det är inte heller så att man kan stanna på E4:an och ta en diskussion där och då, det är inte trafiksäkert.

Hur tycker ni att man kan lösa det här? Ska vi bygga bort alla möjligheter att göra lagbrott? Det låter inte som en speciellt trevlig värld att leva i tycker jag.

Förtydligande ett, jag såg detta under cirka 500 meters färd fram till vändplatsen. Hur många som gjort samma manöver innan eller efter jag passerade vet jag inte.

Förtydligande två, vändplatsen är ingen regelrätt vändplats utan bara en smal och kort öppning mellan södergående och norrgående sträckning på Europaväg 4. Se bifogad bild från Google Maps nedan.

Avslutningsvis vill jag bara tillägga att ungefär tio minuter senare så var trafikolyckan längre fram avklarad och omhändertagen och trafiken började flyta på som vanligt. Men det kan ju inte de som vände veta, för de hade säkert väldigt bråttom. Tid är pengar, det vet alla men kanske vissa mer än andra.

Denna artikel är en krönika.

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!