Lada säljer dåligt – 13 000 anställda får gå

Ryska Avtovaz har länge kämpat i motvind. Nu visar det sig att deras märke Lada säljer så pass dåligt att 13 000 anställda får lämna sina jobb vid fabriken i Toljatti.

”Det totala antalet anställda vid Toljatti-fabriken vid slutet av året kommer att vara 53 000”, skrev ryska Avtovaz nyligen i ett meddelande till nyhetsbyrån Reuters.

Det betyder alltså att närmare 13 000 personer får lämna sina jobb vid Avtovaz största fabrik som ligger i staden Toljatti vid stranden av floden Volga. Vid början av året uppgav man nämligen att arbetsstyrkan uppgick till 65 891 personer.

Anledningen till att så många måste gå stavas Lada. Det ryska bilmärket säljer inte bra i hemlandet och backade under perioden januari till och med april med 15 procent, samtidigt som hela ryska bilmarknaden endast landade på minus fyra procent.

Avtovaz hade tidigare annonserat att 7 500 personer måste lämna sina jobb, men det blir alltså betydligt fler än så.

Majoritetsägare i Avtovaz är Renault-Nissan-alliansen. 25 procent av den ryska biltillverkaren förvärvades 2008 och 2012 utökande man ägandet till 67 procent av aktierna.

På bilden ovan ses en Lada Niva (även kallad 4×4 och i hemlandet VAZ 2121) av årgång 2009. Den har sett likadan ut sedan 1977.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer