Det kan vara billigt att åka elbil, men det kan också vara dyrt. I en del av Norge har det till och med blivit väldigt dyrt om man väljer att ladda sin elbil med Fortums laddstationer.

Norge är världens främsta elbilsland. Det kryllar av elbilar på de norska vägarna, mycket på grund av fördelaktiga subventioner under flera år. Men det börjar bli dyrt att ladda elbilar i publika laddstationer i landet vars totala elproduktion till över 99 procent utgörs av vattenkraft. På vissa håll i vårt västra grannland har det blivit så pass dyrt att ladda elbilen att det är betydligt dyrare att köra elbil än vad det är att köra bensin- eller dieselbilar. Det rapporterar norska Motor.

Enligt uppgift har energibolaget Fortum höjt laddpriserna kraftigt på 35 av sina 1 350 laddstationer. Laddstationerna finns i glesbygdsområdena Østerdalen och Sørvestlandet, längs riksväg 3 och Europaväg 39.

LÄS MER: Nu kommer elbilarna – kilometerskatt utreds

– Med Fortums laddpriser kostar nu elen tolv (norska) kronor per mil. Bensin och diesel kostar cirka nio (norska) kronor per mil, säger Petter Haugneland, kommunikationschef på Norsk elbilforening, till NRK Dagsnytt och fortsätter:

– Det är olyckligt att utsläppsfritt har blivit dyrare än fossila bränslen. Det här är en signal som många kommer att ta till sig.

Fortum skyller de höga laddpriserna på den så kallade effekttariffen som gör att glesbygdsladdare drabbas.
På de 35 nämnda laddstationerna kostar det fyra norska kronor per minut att ladda en elbil eller en laddhybrid. På övriga laddstationer är priset 2,50 norska kronor per minut vilket ger en milkostnad på cirka 7,50 norska kronor, det vill säga 1,50 norska kronor lägre än med konventionellt drivmedel.

LÄS MER: Nu blir det dyrt att köra på el – 27 kronor per mil


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer