En timmerlastbil blev nyligen fångad på bild av en fartkamera, enligt boten ska föraren ha kört i 164 km/h på en väg där 80 km/h råder, dessutom i uppförsbacke.

Lastbilschauffören Henrik Larsson färdades för en tid sedan södergående från Ljusdal längs riksväg 83, han höll då samma hastighet som framförvarande lastbil när det helt plötsligt vid Skästra, strax norr om Järvsö, blixtrade från en fartkamera.

– Jag tittade ner på mätaren direkt och såg att jag körde 78 kilometer i timmen, säger Henrik Larsson till Hela Hälsingland.

Då Larsson antog att det blivit något fel med kameran blev han förvånad när det några veckor senare damp ner ett brev från polisen. Enligt boten skulle han ha kört 164 km/h på en väg med tillåten hastighet på 80 km/h, alltså mer än dubbelt så snabbt som den tillåtna hastigheten och det med en timmerlastbil i uppförsbacke.

Detta är givetvis helt orimligt då det inte går att köra så fort med en lastbil, det förstod även polisen och Henrik kunde riva boten på 4 000 kronor.

Men trots att föraren i detta fall lätt kunde bevisa att hastighetsöverträdelsen var felaktig väcker det ändå en del frågor. Hur skulle det ha sett ut om det var en personbil som fångats på bild? Då hade föraren troligtvis fått betala boten.
Trafikverkets projektledare för trafiksäkerhetskameror, Eva Lundberg, kommenterar händelsen:

– Vi tittar på åtgärder för det så det aldrig ska hända igen.

Nedan syns kameran och uppförsbacken där lastbilen fångades på bild.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer