Suven Ford Bronco är åter och kommer i två skepnader. En stor vid namn Bronco och en mindre som blåser liv i det gamla namnet Maverick.

Suven Ford Bronco må vara en doldis här i landet, ändå blev det liv i luckan för tre år sedan när Ford offentliggjorde att modellen ska återuppstå efter att ha ha legat i dvala sedan 1996.

Bilen som gick i graven var en bjässe men när den debuterade var den betydligt nättare i snittet och mellan 1984 och 1990 fanns även en mindre version vid namn Bronco II. Därför är det inte konstigt att det nu lurar två Broncos i kulisserna: en stor som ska dela teknik med pickupen Ranger samt en mindre som delar plattform med golfklassaren Focus.

Ford Bronco

Foto: Ford

Ford Bronco generation nummer ett tillverkades åren 1966-1977.

Den mindre bilen har i folkmun kallats för Baby-Bronco då den ännu inte har något officiellt namn. Nu har emellertid ett dokument över bildelar läckt ut på forumet bronco6g.com och där finner vi namnet Maverick – som vi känner från historien och som Ford patenterat på nytt.

Även från annat håll rapporteras det om att suven får namnet Maverick, men även att det kan bli tal om ett dubbelnamn i form av Bronco Maverick. Det som stödjer den teorin är läckta kopior på ritningar som visar namnet Maverick på bilens bak samt andra bilder på grillen där det går att läsa Bronco. Tidigare namnförslag som Bronco Sport och Bronco Adventurer kan därmed avskrivas.

1972-ford-mverick-grabber

Ford Maverick som coupé.

Modellnamnet Maverick fanns först på en kompakt coupé som tillverkades mellan åren 1970 och 1977. Det dök senare upp på en suv åren 2001 till 2007, en modell som hade en tvilling i Mazda Tribute och som även fanns i ett uppsnoffsat utförande i form av Mercury Mariner.

Ford Maverick

Ford Maverick som suv.

Ford Bronco Maverick debuterar senare i år och blir en rival till Jeep Renegade och andra bilar i det lilla suvsegmentet.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer