Vi lämnar bilarna och blir turister ännu en gång. Nu i Khartoum.

Gårdagens plan att nå Khartoum innan mörkret gick inte riktigt i lås. Vi nådde visserligen Khartoum, men det hann bli ordentligt mörkt. Till vårt försvar kan man säga att felplaneringen inte bara var vårt fel, gatukontoret här i Sudan måste ta på sig en del av skulden. De har nämligen lite svårt med avståndsbedömningen. Om det står 20 mil kvar till Khartoum tror man ju som svensk att det ska vara 20 mil, och inte närmare 30.

Ingen skada skedd, i stället fick vi oss en tur genom staden en i mörker. Campingen lokaliserades och vi kunde till slut slå upp läger, laga mat och krypa upp i våra taktält. Lördagen utnämns till en bilfri dag med matinköp och allmänt vilande. Bilarna ska också få sig en ordentlig städning, just nu känns det som att vi har halva Sahara inne i kupén efter alla sandstorman. I skrivande stund sitter vi i ett till synes väldigt västerländskt köpcentrum. Snabbmatsställen på rad, fik med trådlöst internet och mobilaffärer. I högtalarna spelas vanlig svensk radiomusik, ganska märklig känsla att känna sig så ”hemma” här borta.

På söndag ska vi besöka Etiopiens ambassad och ansöka om visum. Vi räknar med två nätter till här i Khartoum, förhoppningsvis kan vi passera in i Etiopien på tisdag morgon. Då kommer landskapet att slå om helt och hållet. Redan nu när vi närmare Khartoum byttes öken mot ett mer stäppliknande landskap. Det är ganska skönt att faktiskt se något annat än bara sand nu, det har ju trots allt varit den huvudsakliga vegetationen sedan vi lämnade Turkiet.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer