Lotus snabbaste gatlegala bil, det har du i 3-Eleven 430 som, precis som namnet avslöjar, har 430 hästkrafter. Brittiska alltså. Räknar vi med metriska hästkrafter är siffran 436.

Lotus läckra roadster 3-Eleven sjunger på sista versen trots endast två år i livet. Lotus, som numera är majoritetsägt av Geely och därmed koncernkompis till Volvo, ska nämligen påbörja en ny era sportbilar och då finns det inte plats för 3-Eleven, åtminstone inte i nuvarande utförande.

För att kröna modellens levnadstid presenterar det brittiska märket nu 3-Eleven 430, och som namnet avslöjar handlar det om just 430 hästkrafter. Men eftersom det är hästkrafter som används på de brittiska öarna måste vi göra en fastlandsöversättning; 436 hästkrafter.

Lotus 3-Eleven 430

Motorn är densamma som i vanliga 3-Eleven, det vill säga den vattenkylda V6:an på 3,5 liter som även finns i en banversion med 466 hästkrafter. Motorn är placerad mellan hjulaxlarna som bär upp det lätta rörramschassit i aluminium.

430-versionen gör 0-97 km/h på 3,1 sekunder, det vill säga två tiondelar snabbare än vanliga ”tre-elvan” som plockar ur 416 hästkrafter ur maskinen. Toppfarten är 290 km/h, tio upp jämfört med standardvarianten.

Lotus 3-Eleven 430

Lotus kallar nya modellversionen för deras snabbaste gatlegala bil någonsin. Den har dessutom slagit till med ett nytt rekordvarv runt Lotus testbana Hethel med tiden 1,24 minuter. Två sekunder snabbare än vanliga 3-Eleven och åtta tiondels sekund snabbare än tidigare rekordinnehavaren Exige Cup 430.

Är man sugen på denna 920 kilo lätta skapelse, som är fem kilo lättare än vanliga 3-Eleven, får man öppna lädret en hel del. Lite drygt 1,1 miljoner kronor kostar den. Ingen liten slant, men oj vad roligt man kan ha för de pengarna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer