Folket på Lotus har fått glädjefnatt och firar dagarna i ända eftersom deras Elise av årsmodell 2011 har sänkt koldioxidutsläppet radikalt och gör Elise till världens grönaste bil i sin sportbilsklass.

Nu presenteras Lotus Elise årsmodell 2011 i form av ett kort pressmeddelande fyllt med glädjeyra. Anledningen till de glada tonerna är att Lotus precis fått nya Elise certifierad med ett koldioxidutsläpp på låga 149 gram per kilometer. Det är en förbättring med 16 procent jämfört med Elise S av utgående årsmodell. Lotus poängterar att de 149 grammen gör Elise till den bil i världen med lägst utsläpp i klassen bensindrivna sportbilar.
Vid landsvägskörning ska den klara sig på endast 0,5 liter bensin per mil och därmed klara av en sträcka på 80 mil på en tank. Vid blandad körning vill bilen ha 0,63 liter per mil (vilket motsvarar 149 g/km). Det är fina siffror för en bil som gör 0-100 km/h på 6,5 sekunder och som är så rolig att köra. Toppfarten ligger på 204 km/h.
Hemligheten bakom siffrorna är bilens låga vikt på 876 kilo samt att formgivarna har förbättrat aerodynamiken med fyra procent. En annan anledning är att den tidigare fyrcylindriga 1,8-liters VVT-i-motorn har bantats till 1,6 liter utan att tappa någon som helst effekt.

Läs mer

  Test och provkörningar


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer