100310-lugnet före stormen

Lugnet före stormen

Valfriheten är inte alltid så stor här i Afrika. Nu väntar, och hoppas, vi på resans sista båtfärd.

Vi har inte så mycket annat till val än att inta viloläge här i södra  Egypten. Efter att ha tillbringat två nätter campingen i Luxor fortsatte  vi i dag söderut längs Nilen till Assuan. Staden som enligt uppgift ska  vara en av de torraste bebodda platserna på jorden. Enligt samma  uppgift hade det 2001 inte regnat på hela sex år. I denna torrhåla ska  vi tillbringa de fyra följande nätterna innan vi förhoppningsvis kan  lasta upp bilarna på pråmen mot Sudan på måndag.

Båttrafiken på Nilen är ett kapitel för sig. Båten ska egentligen gå en  gång i veckan, men om den gör det eller inte är en helt annan sak. Sen  kan passagerarbåten inte ta något gods, det får i stället åka på en egen  pråm, och tyvärr räknas bilarna in i godskategorin. Därför är det  fortfarande lite oklart när vi kommer iväg, men som det ser ut nu kan vi  åka på måndag. 

Dagens 25 mil från Luxor till Assuan tog nästan fem timmar att köra, men  då hade kvicksilvret klättrat upp till hela 36 grader i skuggan. I  brist på kyla blev det en timslång paus i skuggan av ett par träd längs  med Nilen. Det gäller nämligen att hålla koncentrationen på topp när man  är i den egyptiska trafiken. De tidigare ödelagda motorvägarna runt  Röda havet är numer ett minne blott. Nu är det i stället betydligt  smalare och framför allt intensivare. Vägen längs Nilen är egentligen  den enda levande platsen längs det annars sandiga landskapet, och det  gör att vägen mer eller mindre blir byarnas samlingsplats där åsnor,  dromedarer, skolbarn, bussar, traktorer, lastbilar, bilar, mopeder och  gubbar ska samsas. Onekligen en ibland spännande kombination. Speciellt  med tanke på att egypterna kör bil på sitt eget sätt. De kör dit de  vill, utan att ta hänsyn till någon annan. Förvånande nog fungerar det  ändå hyfsat okej. Men nog har hjärtat klättrat upp i halsgropen både en  och två gånger, men det är väldigt sällan vi som har hållit på att råka  illa ut. Det undviks oftast tack vare våra svagare nerver, vi bromsar  helt enkelt tidigast. Syrien toppar därför fortfarande listan över galen  trafik. 

Egypten vinner i stället en annan liga. Nämligen övervakningsligan. Vi  är stenhårt kontrollerade var än vi åker. Polisen har stationära  checkpoints med några mils mellanrum längs vägarna där vår passage  omsorgsfullt antecknas. Den officiella förklaringen är att skydda  turisterna, och visst ger det en trygghetskänsla att veta att det alltid  finns poliser inom någon mils avstånd. Det finns dessutom sjukstationer  med jämna mellanrum, alla utrustade med nya moderna ambulanser. 

Tyvärr kan vi bara konstatera att vi är utomordentligt dåliga turister. I  dag har vi insett att vi har åkt genom halva Egypten utan att se en  endaste pyramid, egentligen ingen sevärdhet över huvud taget. För att  slippa skämmas tänkte vi i alla fall besöka Abu Simbel under fredagen,  men där var bussutflykten fullbokad. Så i stället får vi nöja oss med  att besöka Assuandammen, förhoppningsvis kan vi ta Abu Simbel på söndag,  bara vi inte tynar bort i hettan innan dess.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!