Terrängbilen Grenadier vill bli arvtagare till klassiska Land Rover Defender. Nu är det klart att meriterade Magna-Steyr tar hand om den sista resan fram till serieproduktion.

Det började med en pubrunda och kommer mynna ut i en arvtagare till Land Rover Defender – en ikon som gick i graven 2016 och vars rötter kan spåras bak till 1948. Vi talar alltså om Ineos Automotives terrängbil Grenadier, vars resa ni har kunnat följa här på teknikensvarld.se.

Project Grenadier MBtech

Sedan tidigare är det klart att Grenadier ska få motorer från BMW och att produktionen ska förläggas till Bridgend i Wales samt att karosserna ska byggas i portugisiska Estarreja. Nu är det även spikat att den viktiga länken mellan prototyp och produktionsklar bil ska ansvaras av Magna-Steyr. Egentligen helt logiskt då koncernkollegorna Magna Powertrain har utvecklat bilens chassi och fjädring.

LÄS MER: Allt om Land Rover Defender

Grenadier är i trygga händer, Steyr i österrikiska Graz har en lång erfarenhet av såväl konstruerande som byggande av bilar och just fyrhjulsdrift är deras gebit. Man har bland annat utvecklat Mercedes 4Matic-system och har sedan länge tillverkat modellen Mercedes G-klass, Geländewagen även kallad. På bilden ovan ses bland annat Frank Klein och Dirk Heilmann, chefer på företagen, posera vid Steyrs modell Pinzgauer som lanserades 1971 och finns i en uppsjö varianter.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer