Många osäkra om elbil i biltvätt fungerar

En ny brittisk undersökning avslöjar stora kunskapsbrister när det kommer till elbilar. Tål de vatten? Är de långsamma? Ja, gemene man har till och med svårt att förklara vad en elbil är.

Går det att köra en elbil i biltvätten? Är elbilen långsammare än andra bilar? Kan man ladda den hemma? Och vad är en elbil egentligen? Frågor med enkla svar kan tyckas. Inte enligt en ny brittisk undersökning.

Organisationen Go Ultra Low har som uppgift att sprida information om eldrivna bilar. Det är ett samarbete mellan Society of Motor Manufacturers & Traders (SMMT), Government’s Office for Low Emission Vehicles och biltillverkarna Audi, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota och Volkswagen.

2 000 personer i åldrarna 18 år och uppåt svarade på en enkät rörande bilar med endast eldrift, alltså inte hybrider eller laddhybrider. Av summeringen att döma har britterna en hel del att lära när det kommer till elbilar.

42 procent är inte säkra på om man kan köra en elbil genom en biltvätt, vilket man kan. 47 procent tror att elbilar har långsammare acceleration än bilar med förbränningsmotorer, vilket oftast inte är fallet. 29 procent vet inte att man kan ladda en elbil hemma. Hela 52 procent skulle ha svårt att förklara vad en elbil är.

När det kommer till driftskostnader tror 25 procent att elbilen blir dyrare att underhålla under sin livstid än en bil med förbränningsmotor medan den, enligt Go Ultra Low, kan var upp till 70 procent billigare på den punkten.

Utbudet av bilmodeller och antal elbilar i trafik underskattas också, i genomsnitt trodde deltagarna att det fanns nio modeller och färre än 15 000 fordon i drift när siffrorna i själva verket är 17 och över 40 000.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer