Mazda firar 100 år med specialmodeller

Mazda firar 60 år som biltillverkare men hela 100 år som företag. Och det med en specialversion som finns tillgänglig till alla märkets modeller.

I år firar Mazda 100 år som företag (60 år som biltillverkare) och med det lanserar man en jubileumsversion av samtliga modeller även om inte alla är tillgängliga på alla marknader.

Inspirationen kommer från R360 Coupé, Mazdas första bilmodell – en mikrobil med plats för fyra, utrustad med en svansmotor på 356 kubik och 16 hästkrafter. Nu är det tack och lov inte motorn som stått som förebild för jubileumsversionerna utan bilens färgschema i vitt och vinrött som den är mest känd i.

Mazda 100 år

Foto: Mazda

Jubileumsbilarna är lackerade i kulören Snow Flake White och inredningen går i Pearl Mica. I övrigt märks speciella logotyper på framskärmar, mattor, hjulkapslar, nackstöd och nyckel.

Mazda grundades 30 januari 1920 i Hiroshima under namnet Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. 1931 skiftade man tillverkning från maskindelar till motordrivna rickshaws vid namn Mazda-go. Under andra världskriget satte man främst samman maskingevär. Namnet Mazda tog företaget först 1984 även om bilarna alltid burit det.

Mazda 100 år

Foto: Mazda

Sitter du än och klurar på den där lilla bilen från 1960? Den kan du se i klippet nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer