McLaren 720S Le Mans med inspiration från F1 GTR

För 25 år sedan vann McLaren 24-timmars på Le Mans med McLaren F1 GTR. Nu firar britterna segern med en specialutgåva av McLaren 720S.

1995 ställde McLaren för första gången upp i ett av världens tuffaste lopp: 24-timmars på Le Mans. Och det slutade med en sensationell seger. Det var inte bara sensationellt för att McLaren vann första gången de deltog, utan också för att McLaren F1 aldrig var tänkt som en tävlingsbil när den tillverkades från början.

McLaren F1 GTR på Le Mans 24-timmars 1995

Foto: McLaren

Vinnarbilen McLaren F1 GTR på Le Mans 24-timmars. Året var 1995.

Men ändå gjorde tävlingsbilen med tilläggsämnet GTR spektakulärt bra ifrån sig när de inte bara vann utan också knep fyra av de fem främsta placeringarna. Detta trots att McLaren ställdes mot snabbare prototyp-bilar. Bilar som var betydligt mer renodlade för tävlingskörning.

PROVKÖRNING: McLaren 720S

McLaren 720S Le Mans

Foto: McLaren

McLaren har all rätt att vara stolta över sitt racingarv vilket de visar med nya McLaren 720S Le Mans. Mekaniskt har det inte hänt något utan drivkraften är fortfarande från samma fyra liter stora V8 med dubbelturbo och en effekt på 720 hästkrafter (Le Mans-vinnaren hade en BMW V12 på 600 hästkrafter). Det är i stället detaljer som gör specialutgåvan unik. Och den mest iögonfallande detaljen är de retroinspirerade fälgarna med fem grova ekrar.

PROVKÖRNING: McLaren F1

McLaren 720S Le Mans

Foto: McLaren

720S Le Mans har också ett luftintag på taket, kolfibersäten och speciella dekaler längs med bilens sidor samt på nackstöd och dörrmattor, för att nämna det mest väsentliga.

McLaren 720S Le Mans

Foto: McLaren

Specialversionen tillverkas endast i 50 exemplar, varav 16 kommer till Europa, och kommer i två färgkombinationer med antingen grå eller orange grund. Priset anges till 254 500 pund, vilket motsvarar knappt tre miljoner kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer