Tyska media rapporterar att Porsche tvingas återkalla 60 000 exemplar av suvarna Cayenne och Macan sedan KBA hittat fler olagliga mjukvaror i modellerna.

Dieselgate är på intet sätt över. I Der Spiegel och Bayerischer Rundfunk rapporteras det om att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt Bundesamt, KBA, har hittat manipulerande mjukvara som, när fordonen är i drift, kan öka utsläppen av kväveoxider över lagliga nivåer.
Mjukvaran har hittats i de båda modellerna Cayenne och Macan, förstnämnda med diesel-V8 och sistnämnda med diesel-V6:a. Båda modellerna är Euro 6-klassade.

På initiativ av KBA har nu Porsche tvingats till återkallelse av nämnda modellversioner. För Macan rör det sig om 53 000 bilar och för Cayenne om 6 800 bilar.

Porsche Cayenne S Diesel

Det är föregående generation av Cayenne som berörs av fusket, den variant som kallas Cayenne S Diesel och som har en 4,1-litersspis under huven (Porsche själva benämner den som 4,2-litersmotor).

I Macans fall ska KBA:s inspektörer ha hittat inte mindre än fem olika manipulerande anordningar som gör att utsläppsbegränsningarna fungerar fullt ut i laboratoriemiljö men inte vid verklig körning.
KBA poängterar att Macan genomgick mjukvaruuppdateringar 2016 för att förbättra utsläppsnivåerna. På vilka sätt dessa förbättrades är okänt.

I fjol tvingades Porsche återkalla Cayenne med lilla, sexcylindriga dieselmotorn.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer