Mercedes A 45 AMG – första bilderna och fakta

Senare i dag ska Mercedes presentera AMG-versionen av senaste generationen A-klass. Men redan nu kan vi visa bilder på den lilla sportvagnen som bjuder på 360 hästkrafter och fyrhjulsdrift. RS3 och M135i darrar.

Mercedes AMG skriver på sin Facebook-sida att de har en present till oss som ska få våra hjärtan att slå fortare, en dag innan Alla hjärtans dag. Det betyder alltså att de senare i dag ska presentera A 45 AMG, värstingversionen av deras nya generation A-klass.

Att modellen inte heter A 20 AMG, för att betona motorns cylindervolym, utan A 45 AMG är helt enkelt för att AMG-divisionen i tyska Affalterbach fyllde 45 år förra året (1967-2012).
Maskinen som sätter fart på bilen är alltså en tvåliters med fyra cylindrar och turbo. Den ska leverera 360 hästkrafter vid 6 000 r/min och 450 newtonmeter mellan 2 250 och 5 000 r/min. Till motorn är en sjuväxlad dubbelkopplingslåda kopplad. Drivningen sker med hjälp av alla fyra hjul och A 45 AMG blir därmed andra AMG-modell med fyrhjulsdrift (nya E 63 AMG var först ut). Sportig launch control finns också för att få så optimala accelerationer som möjligt.
Som du kanske märker är A 45 AMG ingenting annat än en direkt konkurrent till de andra fyrhjulsdrivna tyskarna Audi RS3 och BMW M135i xDrive som levererar 340 respektive 320 hästkrafter.
Mercedes utmanare gör 0-100 km/h på 4,6 sekunder, samma siffra som för RS3 (som så småningom ska komma i nytt utförande) men en tiondel snabbare än M135i xDrive som behöver 4,7 sekunder på sig. Precis som för de övriga två har A 45 AMG en toppfart som är begränsad till 250 km/h.

För att matas full med fakta om Mercedes A 45 AMG råder vi dig att hålla utkik på teknikensvarld.se under dagen då ett officiellt pressmeddelande och förhoppningsvis ännu fler bilder dyker upp.
Vill du se bilen live är det Genèvesalongen med start 7 mars som gäller.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer