Mercedes åter tillåtna i Frankrike

Efter att ha varit förbjudna i över en månad har nu en fransk domstol sagt att Mercedes-modellerna A-klass, B-klass och CLA åter ska få släjas i landet. Skälen till att bilarna stoppats har inte varit tillräckliga, anser man.

Det var tidigare i sommar som franska myndigheter stoppade all nyregistrering av Mercedes bilmodeller A-klass, B-klass och CLA, sedan de avslöjats använda det av EU förbjudna kylmedler R134a. Efter många turer, och flera domstolsärenden, verkar diet nu som att Mercedes till slut får rätt – bilarna ska få säljas i Frankrike.

Beslutet kom från en toppdomstol i Frankrike tidigare i veckan, och senast i dag ska franska myndigheter åter börja inregistrera Mercedesmodellerna. De franska myndihgeterna har hittills menat att R134a, som ju också förbjudits av EU, är en miljörisk – framförallt i form av en stark växthusgas. Mercedes å sin sida menar att det köldmedel som ansetts som R134a:s ersättare, R1234yf, innebär en skerhetsrisk då det bland annat lätt kan börja brinna.

”I dagens läge av utredningen kan inte ett införande av bilarna i Frankrike anses vara ett överhängande hot mot miljön”, fastslår Conseil d’Etat, Frankrikes högsta administrativa domstol. Räkna dock inte med att sista ordet är sagt i dispyten mellan Frankrike och Mercedes ännu.

Förbudet för Mercedes A-klass, B-klass och CLA innebar att Mercedes nybilsförsäljning i Frankrike sjönk med sju procent jämfört med samma period året innan – ett märkbart avbrott i en annars stigande försäljningskurva.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer