Är du ute efter lyx i skogen och i gyttjepölarna? Då är Mercedes-Maybach G 650 Landaulet bilen för dig. Du får inte bara en V12-bil med 630 hästkrafter, du får också ”cabrioletbaksäte” och portalaxlar.

I förra veckan avslöjades den när det dök upp bilder på nätet, men nu har Mercedes officiellt dragit skynket av Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, en knapp månad innan den officiella världspremiären på bilsalongen i Genève.

Som modellbeteckningen avslöjar handlar det om en väldigt lyxig version av Mercedes terrängbil G-klass, eller Geländewagen som den ofta kallas. Mercedes dammade som bekant av Maybach-namnet igen för ett par år sedan efter att ha misslyckats med att sälja speciellt många bilar enbart under varumärket Maybach. Hittills har det släppts två Mercedes-Maybach-modeller – S-klass (S 500 och S 600) samt S 650 Cabriolet – och G 650 Landaulet är därför den tredje i ordningen.

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet

Precis som namnet, Landaulet (kan även stavas Landaulette och Landaulett), avslöjar är bakre passagerarutrymmet täckt av en tygsufflett som är nedfällbar. Denna typ av bilar har genom åren många statsmän och eminenser åkt i. Avskildhet från främre kupéutrymmet är en av de viktigaste detaljerna hos en landaulet.

Som sig bör hos en Mercedes-Maybach är det väldigt lyxigt interiört, inte minst i bakre delen som utgörs av två fåtöljer och en kraftig mittkonsol som hyser mugghållare (som kan både hålla värme och kyla), infällbara bord och annat pråligt. Fåtöljerna är justerbara så att man mer eller mindre ska kunna ligga i dem, benutrymmet hindrar inte. Självklart kan de bakre passagerarna även få en stunds massage i stolarna, allt medan de betraktar himmeln som ligger öppen ovan dem. Skulle det börja regna är det bara att trycka på en knapp så fälls suffletten upp automatiskt.

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet

Siffran i modellbeteckningen berättar för oss att Mercedes inte har snålat med motorn. 650 står dock inte för 6,5 liter, inte heller för 650 hästkrafter. Men inte långt ifrån. Biturbo-V12:an är på 6,0 liter och klämmer ur sig 630 hästkrafter samt 1 000 newtonmeter. Hur denna urkraft tidsmässigt hjälper den 534,5 centimeter långa bilen att nå 100 km/h avslöjar Mercedes inte i dag, däremot delar de med sig av förbrukningen som uppges till 1,7 liter per mil vid blandad körning, något som motsvarar 397 gram koldioxid. Bilen är alltså inte till för den som är miljövänligt sinnad.

Men ut i miljön tar Mercedes-Maybach G 650 Landaulet med lätthet. Tack vare portalaxlarna, precis som på syskonbilen G 500 4×42 och exempelvis Volvo C303 (Tgb 11), är markfrigången hela 45 centimeter. Det kan jämföras med en vanlig G-klass som endast har 23,5 centimeter från mark till underrede.
Fälgarna mäter 22 tum i diameter och är 325 millimeter breda. Däcksidorna är 55 procent av bredden, det vill säga knappt 180 millimeter.

Någon prislapp har inte meddelats för de 99 exemplar som ska byggas, så priset får vi be att få återkomma till när Genèvesalongen pågår nästa månad.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer