Ännu fler bilar och olika modeller misstänks innehålla utsläppsmanipulerande anordningar. Därför hotas Mercedes av återkallelse av ytterligare 600 000 bilar, bland annat av modellerna C-klass och G-klass.

I förra veckan rapporterade vi om att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, hittat fusk i Mercedes Vito med dieseldriven 1,6-litersmotor. På vad som sägs vara en personlig order från landets transportminister sökte KBA efter samma typ av fusk i fler Mercedes-modeller. Det har lett till att KBA nu har ”konkreta misstankar” om att fusket är utbrett. Nu hotar de Mercedes med en tvingad återkallelse av över 600 000 bilar, däribland C-klass och G-klass.

Bilmodellerna som är misstänkta ska ha testats av KBA och det sägs att motorerna är jämföra med den 1,6-litersdiesel som finns i Vito och som kommer från Renault. C-klass har just denna 1,6-litersmotor under huven, dock inte G-klass så det är en aning oklart vad som menas med den.

Under måndagen kallades Daimler AG:s vd Dieter Zetsche till ett möte med KBA och Tysklands transportminister Andreas Scheuer. Exakt vad som sades under mötet är okänt, men parterna har kommit fram till att de ska ha ytterligare ett möte om två veckor.

– Det var en bra diskussion. Vi kommer att ses igen om 14 dagar, säger Dieter Zetsche.

Renault har under omgångar anklagats för fusk i hemlandet Frankrike. Renault har slagit ifrån sig anklagelserna samtidigt som inga direkta bevis har hittats. I detta fall säger Renault att det är Mercedes som har stått för mjukvaran till motorerna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer