Mercedes A-klass, B-klass, C-klass, E-klass, G-klass, S-klass, V-klass och X-klass kan vara på väg att få sällskap av O-klass.

Mercedes bilar anses ofta representera en viss klass, men frågan är om nya modellserien O-klass kan påstås göra det. Själva namnet – som Mercedes nyligen har valt att registrera hos Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, det vill säga EU:s varumärkesmyndighet – talar inte för det.

Det är AutoGuide som har upptäckt att Daimler den 4 februari i år registrerade modellnamnen O 120, O 140, O 180 and O 200 under klassificeringen ”motorfordon motorer för motorfordon”.

Vad det exakt innebär vet vi så klart inte, men att det är modellbeteckningar för olika modellversioner inom den ännu icke kända modellserien O-klass är tydligt.
Mercedes har redan motorbeteckningar som inleds med bokstaven O och efterföljs av tre siffror. Då rör det sig om bussar inom Citaro-serien, men i detta fall saknar beteckningarna mellanslag mellan bokstav och siffra. Dessutom har de registrerade beteckningarna för låga siffror för att tillhöra bussar (Citaro O530). Siffrorna, och mellanslaget, skvallrar om att det rör sig om bilmodeller.

Men det tillhör inte ovanligheterna att biltillverkare skyddar namn och beteckningar utan att de facto använda dem, så var inte så säker på att du kommer att få se en Mercedes O 180 på vägarna i framtiden.

På bilden ovan ses konceptbilen Mercedes EQA som visades på Frankfurtsalongen hösten 2017. Den har alltså inget med själva O-klass att göra (så vitt vi vet).


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer