Mercedes SL 65 AMG – V12-monstret är tillbaka

Med 630 hästkrafter och 1 000 newtonmeter ur sin dubbelturbomatade V12 är Mercedes SL 65 AMG tillbaka. Men kommer den kannibalisera på den numera motorsvagare SLS?

Att göra en bil för bra i förhållande till sina mer bemedlade syskonmodeller har inte alltid setts som en bra lösning att få lönsamhet i modellutbudet. Ändå är det vad Mercedes gjort med nya SL 65 AMG i och med att man skohornat ner en sex liter stor dubbelturbomatad V12 i den nyligen lanserade bilen. Effekten hamnar nämligen på 630 hästkrafter, vilket säkert sätter fart på bilen men än viktigare – det är nästan 60 hästar fler än i flaggskeppet i Mercedes sportbilsutbud, SLS. Och det monstruösa vridmomentet på 1 000 newtonmeter är 320 fler än i måsvinge-Mercan.

Men dessvärre är det bara där SL 65 AMG vinner sifferkriget mot SLS. 0-100-tiden på fyra sekunder blankt är lite långsammare än SLS 3,8 sekunder och SL 65 AMG:s 1 950 kilo är drygt 300 kilo tyngre än i måsvingen.
Sprinten upp till 200 är färdig efter 11,8 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen.

För att driva V12-motorns alla hästkrafter och turboaggregat behöver SL 65 AMG 1,16 liter per mil i blandad körning, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 270 gram per kilometer.

Andra nyheter på SL 65 AMG är det nya ”AMG-ansiktet” med en ny grill och luftintag i fronten. Enligt Mercedes kommer framtida AMG-modeller apa efter just det här utseendet, men det är alltså SL 65 AMG som blir först.

Mer om nya SL kan du läsa i länkarna här nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer