Efter två möten mellan Daimlers vd Dieter Zetsche och Tysklands transportminister Andreas Scheuer står det nu klart att dieselversioner av Mercedes C-klass, GLC och Vito ska återkallas för åtgärd av olagligheter i utsläppsanordningarna.

Under måndagen skrev vi om hur tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt säger sig ha hittat fem olagligheter som begränsar avgasreningen i olika dieselmodeller från Mercedes. Vi nämnde då också att landets transportminister Andreas Scheuer och Daimlers vd Dieter Zetsche skulle sätta sig ned och diskutera ärendet för andra gången på två veckor. Nu har det mötet ägt rum och resultatet är som följer; Mercedes tvingas i Europa återkalla 774 000 exemplar av modellerna C-klass, GLC och Vito.

Enligt Scheuer handlar det om en omedelbar återkallelse initierad av regeringen på grund av förbjudna avstängningsanordningar.

Daimler, med Mercedes i spetsen, har hela tiden nekat till olagligheter men sagt att de spelar med öppna kort och med full samarbetsvilja med tyska myndigheter.

I och med återkallelsen är ett större bötesbelopp inte att vänta för Daimler. Transportministern hade tidigare hotat med böter på uppemot 40 miljarder kronor.

Bilarna som återkallas, alla med Euro 6-klassade dieselmotorer, kommer att få mjukvaran uppdaterad. I nuläget är det okänt hur många Mercedes-ägare i Sverige som berörs.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer