Mercedes hade stora förhoppningar på pickupen X-klass men en försäljning som aldrig har tagit fart ser nu ut att leda till nedläggning.

I juli 2017 slog sig Mercedes in i pickup-segmentet med X-klass. Målen var högt ställda, i och med att mellanstora pickuper säljer bra runt om i världen, och då hade Mercedes ändå uteslutit amerikanska marknaden i och med att jänkarna föredrar ännu större pickuper.

Men det har inte gått riktigt som Mercedes hade föreställt sig. Enligt branschtidningen Automotive News Europe sålde X-klass i 16 700 exemplar i Europa, Australien och Sydafrika – tillsammans. Under hela fjolåret! Det kan jämföras med exempelvis Ford Ranger som sålde i 50 900 exemplar, enbart i Europa.

Mercedes X-klass Progressive Edition

Mercedes X-klass bygger på Nissan Navara och byggs dessutom av Nissan i Barcelona, något som har fått kommentarsfältet här på teknikensvarld.se att gå i spinn några gånger. Kanske de presumtiva köparna är inne på samma spår?
Att priset är högre än flertalet konkurrenter har sannolikt också legat X-klass i fatet.

Enligt källor inom Daimler, som Automotive News har varit i kontakt med, är X-klass på väg att läggas ned. Den stora fordonskoncernen ser just nu över alla kostnader för att försöka vända den utveckling som pågått under senare tid. Fyra gånger under det senaste dryga året har Daimler sänkt sin vinstprognos. En stor anledning till det är utsläppsregleringar och återkallelser i samband med Takata-skandalen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer