Allt miljöbilssnack och snåla motorer hit och dit, man kan ju undra var det egentligen kommer ifrån med tanke på att vi bilköpare inte verkar ha det som ett viktigt argument vid köp av bil.

Vi har under de senaste dagarna genomfört en högst ovetenskaplig omröstning här på teknikensvarld.se där vi har velat ta reda på vad ni sätter främst vid köp av bil.
Vi ställde helt enkelt frågan ”vad prioriterar du högst vid köp av bil?”. Svarsalternativen och röstfördelningen ser efter 673 röster ut som följer:

  • Bilmärke, 22 procent
  • Utseende, 22 procent
  • Prestanda, 17 procent
  • Säkerhet, 9 procent
  • Pris, 9 procent
  • Något annat, 9 procent
  • Miljö/förbrukning, 8 procent
  • Utrymme, 4 procent
Som vi kan se är det helt klart de mest emotionella värdena som spelar störst roll när det är dags att köpa bil. Vid valet av bil är det själva bilmärket och utseendet som väger tyngst, därefter är det bilens prestanda. Det är alltså hjärtat som bestämmer vid bilköpet. Hjärnan kommer in i bilden först på fjärde plats, nämligen när det kommer till säkerhet och pris.
Miljö och förbrukning är absolut det som i dag ligger högst upp på agendan hos biltillverkarna, men är det för att blidka kunderna? Inte om man ser till vår omröstning. Miljö och förbrukning placerar sig långt ned i listan där endast åtta procent av dem som röstat ställer detta argument i första rummet. Sist kommer utrymme, något som spelar betydligt mindre roll än övriga alternativ.
Vi hade också ett odefinierat alternativ, nämligen ”något annat”. Exakt vad det innehåller vet bara ni som har röstat, men det är hur som helst viktigare än miljö och förbrukning.

Vad tror du? Stämmer vår ovetenskapliga omröstning med verkligheten? Är du trött på allt snack om miljö och förbrukning? Ventilera dina åsikter och tankar med en kommentar nedan.

Bilen på bilden är Cadillac Escalade 6,2 och förmodligen den bil som har varit absolut minst snäll mot miljön av alla de bilar vi har testat och provkört de senaste åren.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer