En specialversion av Mini Cabriolet Cooper S hyllar modellens 25 år med himlen som tak. Ny eller gammal, vilken skulle du välja?

Mini firar 25 år som cabriolet. Ja, om man räknar med ur-Mini det vill säga. Det var i juni 1993 som modellen, såld som en Rover, gjorde debut i taklös version. Modellen introducerades med två kulörer, Caribbean Blue och Nightfire, hade krom på trösklarna och stod på 12-tums Revolution-fälgar. Prislappen var snudd på det dubbla mot en Mini med tak – 11 995 pund.

Inspirationen fick Rover från tyska Lamm Autohaus som två år tidigare byggt 75 cabrioleter av Mini.

Nu firar Mini 25 år som cabriolet och det med en specialversion baserad på Cooper S Cabriolet. De 300 bilarna kommer med vita ränder på huven och vita backspeglar men utmärker sig med andra detaljer, plaketter och en sufflett med mönster av Union Jack – Storbritanniens flagga.

Mini Cabriolet 25 år

Det finns dock hopp i firandet. Bara ett par hundra exemplar tillverkades av Mini Cabriolet till 1996. ”Nya” Mini kom 2001 men den öppna versionen först 2004. Sedan dess har versionen sålts i 89 000 exemplar i Storbritannien och är med en andel på 43 procent det mest populära karossutförandet.

Jubileumsversionen säljs bara i hemlandet (Storbritannien, alltså) och kostar 32 995 pund att jämföra med instegscabrioleten som går på 19 795 pund.

Det är inte första gången man kopplar till en gammal Mini-modell. Hösten 2017 lanserade Mini 1499 GT som hyllade busversionen 1275GT från 1969.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer