Japanska Mitsubishi och franska PSA-gruppen är så nöjda med varandra att de kör en vända till. Den här gången är det Mitsubishis nya crossover ASX som ska förvandlas till en Citroën och en Peugeot.

Efter ett lyckat samarbete kring modellerna Mitsubishi Outlander, Peugeot 4007 och Citroën C-Crosser vill de franska och den japanska biltillverkaren fortsätta att arbeta tillsammans. Nu meddelar man att ett nytt samarbete inleds med fokus på suvmodeller i mellanklassen. Avtalet innebär att Peugeot och Citroën får tillgång till Mitsubishis befintliga crossovermodell ASX. Med ASX som bas ska Peugeot och Citroën bredda sina modellprogram och de hoppas kunna sno åt sig delar i ett segment som växer kraftigt.

De två nya fransk/japanska småsuvarna ska lanseras i Europa i början av 2012. Designmässigt ska det två skilja sig både från varandra och från Mitsubishi ASX, det vill säga samma förhållande som råder mellan Outlander/4007/C-Crosser. Både fram- och fyrhjulsdrift ska vara tillgängligt och ett motoralternativ som presenteras på förhand är en 1,6-litersdieselmotor. Målet är att komma ned till ett koldioxidutsläpp på 123 g/km, vilket motsvarar en bränsleförbrukning på 0,47 liter/mil på versionen med tvåhjulsdrift.

Den årliga produktionen förväntas bli cirka 50 000 bilar, sammanräknat för de två modellerna. Det nya avtalet mellan japanerna och fransmännen är faktiskt det fjärde i ordningen. Förutom de tidigare suvmodellerna har en gemensam fabrik etablerats i Ryssland och i slutet av året lanseras Peugeot iOn och Citroën C-Zero som båda baseras på Mitsubishis elbil iMiev.

Läs mer

  Test & provkörningar


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer