I förrgår kunde vi berätta att Vägverket föreslår ett förbud mot att prata i mobil utan handsfree i samband med bilkörning. Förslaget ratas redan av infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Förslaget som presenterades i onsdags möttes av många olika känslor. Vissa tyckte att det var helt åt skogen medan andra tyckte att det var en åtgärd i rätt riktning, även om det inte var tillräckligt. Nu kommer också de första reaktionerna från de styrande. Vägverkets förslag fick ett mycket svalt mottagande av infrastrukturminister Åsa Torstensson. Hon är mycket tveksam till en lag.
– Den forskning som jag så här långt tagit del utav visar på att det är själva innehållet i samtalet som är det som skapar oro eller koncentrationsproblem. Vi vet ju att det finns andra saker som också skapar svårigheter att hålla koncentration, det kan ju vara att byta cd-skiva, så att det är därför jag i dagsläget är lite tveksam till att gå vidare med ett förbud, säger Åsa Torstensson till Sveriges Radio – Ekot.

De flesta länderna inom EU, inklusive våra nordiska grannar, har redan infört ett förbud mot handhållet mobilsamtal. Vägverket menar att förslaget är ett försök att harmonisera de svenska reglerna med de som gäller i övriga Europa. Regeringen delar dock inte Vägverkets uppfattning. Förslaget om mobilförbud hann knappt börja samla damm på Torstenssons skrivbord innan hon sågade det. Till Dagens Industri låter Åsa Torstensson hälsa att det inte finns någon forskning som stöder Vägverkets förslag.
– Åsa Torstensson är skeptisk till förslaget. Det finns belägg för att det är innehållet i samtalet som drar uppmärksamhet från bilkörningen, inte mobilsamtalet i sig, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Åsa Torstensson till Dagens Industri.

Framöver blir det intressant att följa utvecklingen i frågan. Sverige ligger klart efter övriga EU i fråga om mobilförbud vid bilkörning och det verkar som att det finns ett visst folkligt stöd även i Sverige. Men om de folkvalda inte gillar förslaget så blir det troligtvis inget av det.

Visa kommentarer
NUVARANDE Mobilförbud ratas av regeringen
NÄSTA BMW i topp vid STCC-test på Mantorp Park