Mobilprat i rondell fick körkort att ryka

Överklagan hjälpte föga. En mobiltelefonpratande kvinna tog inte hänsyn till gällande väjningsplikt i en cirkulationsplats, nu blir hon av med körkortet.

Det var i Linköping i maj som en 37-årig kvinnlig bilist körde in i en rondell (cirkulationsplats) med mobiltelefonen i högsta hugg. En polismotorcykel med företräde befann sig också i rondellen, men kvinnan i bilen tog ingen notis av detta. Polismotorcyklisten fick bromsa och väja för att inte kollidera med kvinnan.

I somras dömde Linköpings tingsrätt kvinnan till 1 500 kronor i böter för brott mot trafikförordningen och i mitten av september ansåg Transportstyrelsen att kvinnans trafikbrott var så allvarligt att de valde att återkalla hennes körkort under två månader.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten och menade att hon är i behov av sitt körkort i jobbet och för att hon ska kunna skjutsa barnen till skolan och idrottsevenemang. Men förvaltningsrätten gick på Transportstyrelsens linje och anser att hennes trafikbeteende den där dagen i maj var så allvarligt att återkallelsen av körkortet i två månader gäller.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer