Miljöpartiet vill att svenska kommuner ska kunna ta ut parkeringsavgifter även på privata parkeringsplatser. De vill också att parkeringar längs med gator i svenska städer tas bort, enligt en debattartikel i Dagens Industri.

I en debattartikel i Dagens Industri skriver miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith, samt Gröna Studenters språkrör Tomas Hedlund och Klara Westby, om hur de tycker att mängden bilar ska minskas i Sverige. De skriver bland annat att ”gratis eller billig parkering är ett hinder för att bilpendling byts mot kollektivtrafik och cykel” och vill därför att kommuner ska ha möjlighet att beskatta privata parkeringsplatser.

”P-avgifter är effektiva för att få folk att avstå från korta bilresor. I dag kan kommuner bara ta ut p-avgifter på den mark som de själva äger och inte på privat mark som arbetsplatsparkering och köpcentrumsparkering. Externhandel riskerar att utarma levande stadskärnor och utgör en tuff konkurrent till såväl lanthandlare som stadsdelbutiker. Kommuner borde få rätt att beskatta externa köpcentrum och arbetsplatsparkeringar.” 

De skriver också att parkeringsplatserna längs med gatorna i svenska städer bör tas bort och i stället ersättas med bland annat cykelbanor.

”Hur städernas historiska nav – gatorna – förpassats till parkeringsytor för bilar är något historikerna kämpar med att förklara. Den begränsade ytan mellan fasaderna har betydligt bättre användningsområden än så, liksom att det är politikerna som har huvudansvaret att se till att parkeringarna ersätts med exempelvis cykelbanor, grönska, lekytor eller uteserveringar.”

Hela debattartikeln finns att läsa här.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer