Efter toppåret 2016 pekar siffrorna neråt för de brittiskt tillverkade bilarna. Mindre efterfrågan och ekonomisk osäkerhet är orsakerna.

2016 var ett år utöver det vanliga för Storbritannien som biltillverkare. 1 671 166 fordon byggdes under året i landets bilfabriker – den bästa siffran på 17 år.

Nu pekar dock siffrorna nedåt för första gången på åtta år, visar en undersökning gjord av Society of Motor Manufacturers and Traders publicerad i Auto Express. Jämfört med 2016 har produktionen dalat med tre procent.

Minskad efterfrågan på hemmamarknaden (nyregistreringarna har gått ned med 5,7 procent) och ekonomisk osäkerhet (läs Brexit) pekas ut som orsakerna till de fallande siffrorna.

Marknadens investeringar i bilindustrin har sjunkit med motsvarande 5,6 miljarder kronor jämfört med 2016 och är nu nere på 12,3 miljarder kronor att jämföra med närmare 28 miljarder kronor för tre år sedan.

Tillverkningen av motorer gick dock bättre förra året jämfört med 2106. Rekordmånga 2,72 miljoner enheter tillverkades vilket är 6,9 procent upp jämfört med 2016. Investeringar tack vare ökad efterfrågan på nya, rena motorer spås vara anledningen.

Society of Motor Manufacturers and Traders menar att investerare håller på pengarna tills handelsavtalet med den Europeiska Unionen är klar. Och exporten till EU är viktig, av 2016 års fordon tillverkade i Storbritannien gick 79,9 procent på export dit.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer