Nissan åtalas för falska upplysningar – Carlos Ghosn omhäktas

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn har nu åtalats i Japan och häktningen av honom har förlängts. Även Nissan har åtalats av de japanska myndigheterna.

Åklagarsidan anser sig ha så pass starka bevis på att Carlos Ghosn som styrelseordförande för Nissan har förskingrat hundratals miljoner kronor att det nu har lett till åtal mot honom och hans kollega Greg Kelly. De båda har därför även omhäktats.
Åtal har även väckts mot Nissan som anses vara delaktiga i förskingringen genom att förfalska ekonomiska rapporter. Nissan har erkänt inblandning och har bett om ursäkt samtidigt som de lovar att de i framtiden ska agera regelrätt.

”Att komma med falska upplysningar i delårsrapporter äventyrar integriteten i Nissans offentliga upplysningar på de finansiella marknaderna, och företaget uttrycker sin djupaste ånger. Nissan kommer att fortsätta sina ansträngningar för att stärka sin styrning och eftergivenhet, inbegripet att komma med exakta upplysningar om företaget”, skriver Nissan i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter som japansk media har tagit del av kan åklagarmyndighetens fokus inom kort riktas även mot Nissans vd Hiroto Saikawa samt andra högt uppsatta chefer inom bolaget.

Det har också kommit uppgifter som säger att Carlos Ghosns resa till Japan i november var en planerad förberedelse inför en kraftfull revidering av Nissans ledning. Bland annat sägs det att nuvarande vd Hiroto Saikawa skulle ryka.
Ghosn hann dock aldrig så långt eftersom han arresterades direkt efter att ha klivit av flygplanet i Tokyo den 19 november.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer