Nissan återanvänder batterier från elbilar i ny fabrik

Nissans återvinningsfabrik av uttjänta batterier är först ut i Japan och är en del av tillverkarens satsning på att nå en miljon elbilar 2022.

Med elbilarnas framfart kommer även frågan vad vi ska göra med alla uttjänta batterierna. Nissan har nu tillsammans med Sumitomo Corporation byggt en fabrik för återvinning av litiumjon-batterier från märkets elbilar. Fabriken, som är är den första av sitt slag i Japan, drivs av 4R Energy Corporation och ligger i Namie, i den östra delen av landet.

Samarbetet började redan 2010 och de gamla batterierna får nytt liv i form av nya bilbatterier, batterier till elektriska gaffeltruckar och stora batterier för lagring av energi.

Såväl koncernkollegan Renault som konkurrenten Toyota håller på med projekt för att återvinnas batterier från elbilar.

Nissan återvinning

Från och med maj månad erbjuder Nissan ägare av modellen Leaf att byta till återvunna batterier när de i bilarna blir uttjänta. Tjänsten kommer inledningsvis bara att erbjudas i Japan.

Modellen Leaf har till dags dato sålts i mer än 300 000 exemplar och till år 2022 siktar Nissan på att sälja en miljon elektrifierade bilar, inklusive bilar med hybridsystemet e-Power.

I planerna finns även en satsning med nya varumärken på den kinesiska marknaden samt lansering av eldrivna minibilar, så kallade Kei-cars, för den inhemska marknaden.

För europeisk del räknar Nissan med att hälften av bilarna som säljs här 2025 kommer att vara elektrifierade.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer