Nissan har köpt en stor andel av Mitsubishi!

Nu är affären klar, och Nissan är numera största andelsägare i Mitsubishi. Efter att ha betalat cirka 18,6 miljarder kronor äger Nissan nu en kontrollerande andel på 34 procent av Mitsubishi.

Efter att det uppdagades att Mitsubishi fuskat med utsläppssiffror sedan 1991 föll företagets börsvärde mycket snabbt. Och ganska tidigt uttryckte Nissan intresse om att köpa en kontrollerande andel inom tillverkaren. Detta var i maj, och nu har affären blivit klar. För en summa på 18,6 miljarder kronor har Nissan köpt upp 34 procent av Mitsubishi.

Nissan och Mitsubishi är inte främmande för varandra, utan har tidigare arbetat på en rad modeller tillsammans. När Mitsubishis fusk uppdagades drabbade det därför även Nissan, som hade en del av Mitsubishis modeller i sin egen portfolio. Troligtvis kommer det nu innebära att vi får se några fler Nissan-modeller med Mitsubishi-märken på sig.

Mitsubishi har länge haft låga försäljningssiffror i Sverige; den enda storsäljande (med Mitsubishi-mått mätt) modellen har varit Outlander. Mitsubishi hoppas nu att samarbetet med Nissan ska vända den trenden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer