Det är tuffa tider för Nissan med en försäljning som inte går som väntat efter märkets expansionsplaner. Inofficiella uppgifter säger att 4 300 tjänstemän ska varslas och att två fabriker ska stängas ner.

Japans näst största biltillverkare går på knäna och tvingas till kraftiga besparingar, enligt uppgifter nyhetsbyrån Reuters fått från fyra informatörer. Att Nissan tvingas göra besparingar beror till stor del på de globala expansionsplanerna som tidigare VD:n och senare styrelseordföranden Carlos Ghosn satte i rullning. De höga målen att vidare etablera sig i marknader som Ryssland, Sydafrika, Indien och sydöstra Asien uppfylldes inte.

Carlos Ghosn Renault-Nissan-Mitsubishi

Carlos Ghosn, tidigare VD och styrelseordförande som hamnat i mycket blåsväder.

Personaluppsägningen sägs riktas primärt mot de amerikanska och europeiska huvudkontoren som är en stor kostnad. Vilka två fabriker som riskerar nedläggning framgår inte av nyhetsartikeln. Med besparingarna räknar Nissan stärka balansräkningen med 480 miljarder yen (drygt 42 miljarder kronor) till år 2023.

LÄS MER: Carlos Ghosn – flykt, vräkning och reseförbud

Så sent som i somras kommunicerade märket ytterligare en rejäl nedskärning när totalt 12 500 personer fick gå från 14 olika fabriker. Konsekvenserna av Nissans nedskärningar blir sannolikt en minskning i antalet nya modeller samt färre möjligheter till individualisering.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer