För första gången någonsin har en eldriven bil utsetts till Årets Bil. Tävlingen Car of the Year 2011 är avgjord och slutsegrare är Nissan Leaf som fick nio poäng mer än tvåan Alfa Romeo Giulietta.

När juryn i tävligen Car of the Year 2011, Årets Bil, hade utsett sina sju finalister stod det svenska hoppet till Volvo S/V60. Nu är tävlingen avgjord och vi tvingas konstatera att Volvos senaste modell inte föll juryn i smaken, åtminstone inte i samma utsträckning som segraren. I år var det första gången en elbil tog sig vidare till finalomgången och det visar sig nu att 2011 års upplaga av Årets Bil även blir den första som vinns av en elbil.

Nissan Leaf kammade hem totalt 257 poäng från juryn, bestående av 59 journalister från 23 europeiska länder. Marginalen till tvåan blev dock inte stor. Alfa Romeo Giulietta var Leaf hack i häl med 248 poäng. På tredje plats kom Opel Meriva med 244 poäng. Volvo S/V60 hamnade långt efter på en sjätteplats med 145 poäng från juryn.

Leaf är Nissans första bil som drivs uteslutande av el. Det är fortfarande oklart när Leaf kommer till Sverige, Nissans målsättning är att starta försäljningen under sommaren men mycket beror på statliga subventioner. Priset beräknas bli cirka 300 000 kronor inklusive batterier.

Årets Bil 2011, slutställning:
1. Nissan Leaf 257 poäng
2. Alfa Romeo Giulietta 248
3. Opel Meriva 244
4. Ford C-Max/Grand C-Max 224
5. Citroën DS3/C3 175
6. Volvo S/V60 145
7. Dacia Duster 132

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
  (därefter 99kr/mån)
  Ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer