Investeringsstopp och flyttad produktion hotade efter Brexit, men nu satsar Nissan åter brittiskt.

Förra veckan berättade vi om att Nissans produktion i Storbritannien var hotad som en direkt effekt av Brexit – landets urträde ur den Europeiska Unionen. Företaget ville ha garantier för att man inte skulle drabbas konkurrensmässigt på grund av beslutet. Tidigare planer på att investera i fabriken – Storbritanniens största, belägen i Sunderland – lades på is samtidigt som tillverkningen av framtida bilmodeller eventuellt skulle kunna flyttas till fabriker i andra länder.

Företagets vd, Carlos Ghosn, har nu dock gett grönt ljus för vidare investeringar och brittisk produktion av kommande generationer av modellerna Qashqai och X-Trail. Detta efter att Storbritanniens regering har gett de garantier som företaget hoppats på. Man är tydlig med att det inte har ”öppnats något checkhäfte” utan mer handlat om tydliga strategier för landets industri i och med utträdet ur EU.

Investeringarna ska höja Nissans årsproduktion i Sunderland med 20 procent, från dagens 500 000 fordon till 600 000. Några uppgifter om nyanställningar har inte nämnts bara att de 7 000 jobben på fabriken är räddade.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer