Novo – en konceptcoupé från Kia

Kia visar upp sin framtida designfilosofi i form av en sportig fyrdörrarscoupé vid namn Novo.

På bilsalongen i Seoul visade Kia upp en konceptbil som ger oss ett smakprov på märkets framtida designspråk. Namnet kommer från det latinska ordet ”novatus” som översätts till ”förnyelse” eller ”uppdatering”. Novo baseras på en modifierad version av plattformen som används till sedanen Forte, en modell som inte säljs i Europa men är besläktad med bland annat Cee’d. Utöver plattformen är dock i princip allt annat nytt.

Den aggressiva fronten inrymmer Kias ”tigernosgrill” som kantas av strålkastare med laser-teknik. Hjulhusen är breda och ger ihop med de utsvängda sidokjolarna ett starkt intryck. Dörrarna är av självmordstyp och har likt Tesla Model S handtag som ”försvinner” när de inte används. Över baken sträcker sig breda bakljus ut som är sammankopplade och under dessa breder sig en stötfångare med integrerade avgasutblås ut. Den nya designen påminner en del om Peugeot Exalt som visades på bilsalongen i Peking förra året.

Novo drivs av Kias fyrcylindriga turboladdade 1,6-liters bensinmotor som sammankopplas med den nyligen presenterade sjuväxlade dubbelkopplingslådan och skickar kraften till framhjulen.
Kia understryker att de inte planerar någon produktionsversion av Novo men säger även att de har en ”historia av att leverera produktionsbilar som bär en stark likhet med konceptbilarna”.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer