Vad sägs om 20 000 kronor i rabatt när du ska köpa ny bil? Eller varför inte 30 000 eller 40 000 kronor? Det verkar helt klart vara läge att nu köpa den bil som du så länge spanat in.

Med tanke på bilannonskriget i dagstidningarna verkar det som att biltillverkarna och återförsäljarna slåss om att locka kunderna till sina försäljningshallar, vilket de i och för sig alltid gör. Man skulle kunna tro att de sitter på mängder med nya lagerbilar som de vill bli av med och är rädda för att bli stående med en massa osålda bilar nu när de globala ekonomiprognoserna ser allt dystrare ut och konsumenterna håller hårdare i lädret.

Slår man upp Dagens Nyheter i dag möts man av åtta helsidor fyllda med annonser från alla möjliga bilmärken. I stort sett alla annonser basunerar ut jättestora rabatter på tiotusentals kronor, förmånliga paketerbjudanden och vinterhjul på köpet.
Men enligt de försäljningschefer och informationschefer som teknikensvarld.se i dag varit i kontakt med rör det sig inte om någon panikförsäljning för att locka kunderna till att tömma lagren på årsmodell 2011. Enligt dem vi pratat med är det fortfarande många spekulanter som besöker bilhallarna, spekulanter av alla möjliga slag – småbarnsfamiljer, ensamstående, äldre par och företagare. Och precis som försäljningsstatistiken från tidigare denna månad är det väldigt många som tittar på dieselalternativen. Kan ju vara därför som annonserna domineras av just modellversioner med dieselspis under huven. Årsmodellerna det handlar om är 2012, det är alltså inte gamla årsmodeller som stått och samlat damm.

Här är ett axplock av alla lukrativa erbjudanden.
Exempelvis säljer Upplands Motor här i Stockholm ut nya Ford Focus med 1,6-liters TDCi-motor och Trend-utförande för 179 900 kronor. Det är en rabatt på 26 500 kronor jämfört med ordinarie pris. Ford Mondeo 1,6 TDCi Platinum Kombi är ännu värre. Både Upplands Motor och Bilia säljer denna kloka familjekombi till 219 900 kronor, 40 500 kronor under ordinarie pris. Svenska Bil rabatterar Mitsubishi Outlander 2,4 4WD Komfort, fullsmetad med utrustning, med 30 000 kronor så att prislappen landar på 229 800 kronor. Upplands Motor är tydligen på hugget, de säljer exempelvis också Volvo V70 DRIVe och V60 DRIVe, båda miljöbilsklassade och i välutrustade Ocean Race-utförande, till kraftigt reducerat pris – 33 000 respektive 26 000 kronor billigare än normalpriset.
Volkswagen har i dag gått ut med en Wolfsburg Edition av nya Passat. Du får exempelvis en Passat Variant TDI 170 GT med DSG-låda, parkeringssensorer fram och bak, läderklädsel, sportpaket, bi-xenonljus, 17-tums lättmetallfälgar och mycket annat för 289 900 kronor. Ordinarie pris är minst 314 100 kronor.

Vi ringde Volkswagen Sveriges informationschef Marcus Thomasfolk för att höra efter varför denna plötsliga rabatt. Han berättar att Wolfsburg Edition är framtagen för fira att Passat säljer så bra på den svenska marknaden (Sveriges näst mest sålda bil efter Volvo V70). Men även att den är framtagen för att bemöta den stora efterfråga som varit på Passat en längre tid som lett till långa leveranstider, speciellt då för fyrhjulsdrivna version med dieselmotor som har haft leveranstid upp mot ett år. Denna ”specialversion” av Passat ska med sin rikliga utrustningsnivå och attraktiva prislapp få folk som är sugna på Passat att välja just Passat, även fast den bara är framhjulsdriven.

Man kan ju fundera på hur hög marginal handlarna har på bilarna de säljer med tanke på de rabatter som nu ges. Det finns nästan alltid möjlighet att pruta på ett eller annat vis, men ovan nämnda rabatter visar ju att nästa gång man ska köpa ny bil så skulle man i princip kunna få ned priset med tio procent eller mer.

Hur som helst, är du på jakt efter ny bil är det kanske dags att slå till nu!


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer