100208-Mot Afrika Foto: patrik lindgren.076-1453001.patrik.lindgren@teknik

Nu bär det av mot Afrika

Nu har vi förväntansfulla och spända satt oss i vår Toyota Hilux och styr kosan mot afrikanska Kongo-Kinshasa. En resa som är beräknad att ta tre månader.

I höstas beslutade vi att ta tag i en gammal redaktionsidé, nämligen att skänka vår gamla foto-pickup, en Toyota Hilux från 1999, till Afrika.

Vi kom fram till att vi ska skänka den till Pingstmissionens sjukhus i staden Lemera i Kongo-Kinshasa, mitt i hjärtat av Afrika.

Vi är två bilar i karavanen. Dels vår Toyota Hilux men också en Toyota Land Cruiser från 1987 som är följebil med två personer i.

I Hiluxen sitter förutom jag själv min vän Markus Rönnebro som helt enkelt är co-driver och sällskap.

I dag, måndag morgon, lämnade vi Stockholm för att styra bilen mot Växjö som blir första övernattningsorten. Anledningen till denna korta första stint är att min familj bor där och jag bara måste hälsa på dem innan jag beger mig ut på tre månaders resa.

I morgon, alltså på tisdag på morgon, kör vi vidare och lämnar Sverige via Öresundsbron. Vi har därefter siktet inställt på norditalienska Genua där vi på lördag eftermiddag kör på färjan som tar oss till tunisiska huvudstaden Tunis som vi når på måndagen, alltså den 15 februari. Därifrån kör vi österut längs med kusten till Egypten. Men först måste vi passera Libyen vilket vi endast får göra med en guide, annars gäller inte våra visum.

När vi väl har passerat Libyen och nått Egypten styr vi mot Kairo, eller snarare mot Nildeltat i Kairotrakterna. Där viker vi av söderut för att köra längs med Nilen så mycket som möjligt tills vi kommer till staden Assuan och Nassersjön, två platser som webbredaktör Rabe tipsat oss en hel del om men som vi förmodligen inte hinner uppleva mycket mer än genom bilrutorna.

Väl i Assuan tar vi färjan över Nassersjön för att ta oss in i Sudan.

Därifrån kör vi vidare till Etiopien, Kenya, Uganda, Rwanda och till sist når vi Kongo-Kinshasas gräns. Om vi kommer att passera gränsen återstår att se. Det beror helt på säkerhetsläget i Kongo-Kinshasa. I dagsläget är det lugnt men det återstår att se om det fortfarande är det om nästan tre månader. Förhoppningen är att vi ska kunna köra ända till Lemera i Kongo-Kinshasa, men skulle det inte gå så möter Pingstmissionen upp oss vid gränsen och tar över vår Toyota Hilux där.

Som en sista slutspurt kör vi in i Tanzania med den tidigare följebilen, det vill säga Land Cruisern. Därifrån flyger vi sedan hem till Stockholm den 3 maj medan Land Cruisern skeppas hem till Sverige.

Totalt handlar det om cirka 1 500 mil och tre månaders resande. Håll tummarna för att vi kommer hem helskinnade!

Vår Toyota Hilux, Teknikens Världs gamla foto-pickup, är genomgången och i toppskick. Den är standard så när som på extraljus och lite annat, men det berättar jag mer om lite senare här i bloggen. Nu måste vi ge oss av!

Ni kanske såg oss på TV4:s Nyhetsmorgon tidigt i morse där vi blev intervjuade. Om inte så kan ni se inslaget här nedan.

På återseende här i bloggen!

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!