Nu förbjuds äldre bilar och motorcyklar i Paris

Från och med den 1 juli blir det i Paris totalförbud under vardagar för bilar som är 20 år eller äldre. De styrande i den franska huvudstaden vill en gång för alla få bukt med problemen med smog.

Paris har länge brottats med trafikkaos och smog. Staden har tidigare pratat om att förbjuda äldre bilar och så sent som för två år sedan inledde man en period med ”varannandagskörning”, det vill säga endast bilar med jämn slutsiffra i registreringsnumret fick köra i staden under dagar med jämn datumsiffra medan bilar med ojämn slutsiffra fick endast köra ojämna dagar.

Nu tar de styrande i Paris till ännu ett knep för att komma tillrätta med utsläppen och luftföroreningarna. Enligt franska Le Monde påbörjas ett nytt förbud den 1 juli som går ut på att alla bilar registrerade före 1997 samt alla motorcyklar registrerade för 1999 bannlyses från stadens gator under vardagar. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på över 300 kronor, ett belopp som från och med 1 januari 2017 näst intill fördubblas.
Ungefär tio procent av Paris bilpark drabbas av det nya förbudet.

Men förbudet som inleds om knappt en månad är inte tillräckligt. Förbudet blir mycket hårdare från och med 2020 då alla bilar registrerade innan 2010, det vill säga tio år och äldre, bannlyses. Då blir det betydligt fler bilar än ovan nämnda tio procent som drabbas.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer