Den 1 mars blir det dyrare att köra bil i Stockholm. Då börjar det som Transportstyrelsen kallar högsäsong och då höjs skattebeloppen vissa tider på dygnet.

Vid årsskiftet gjordes flera ändringar i trängselskattesystemet i Stockholm och en av dem är att man nu gör skillnad på hög- och lågsäsong. Den 1 mars börjar högsäsongen då Transportstyrelsen bedömer att trängseln ökar och därför höjs skattebeloppen de flesta tider på dygnet med fem kronor per passage.

Samtidigt höjs maxbeloppet per dag. Under lågsäsong kan ett belopp per dygn bli som högst 105 kronor. Under högsäsong höjs gränsen till 135 kronor. Högsäsongstaxan gäller perioden 1 mars till dagen före midsommarafton och 15 augusti till 30 november. Övrig tid är det lågsäsong.

Från den 1 januari började Transportstyrelsen ta ut trängselskatt tidigare på morgonen, redan från klockan sex, och nu har Trafikverket utvärderat hur det påverkade trafiken under de första två veckorna i januari. De har kommit fram till att vissa trafikanter ändrade sina restider och att trafiken under morgonrusningen minskade något. Samtidigt konstaterar Trafikverket att det är svårt att avgöra om det var en effekt av förändringen i trängselskatten eller en generell trafiktrend.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer